ATL 2018

 

Era 26 sau 27 iunie, încă nu ajunsese proiectorul pe care îl comandasem de pe internet, nici flipchartul, mai trebuia să cumpărăm o prelată mare pe care să o întindem în biserică pentru a putea da libertate de mișcare celor mici fără a periclita podeaua sau mocheta. Fugeam de colo – colo și ne gândeam, coordonatorii de ateliere și eu, dacă o să vină lumea, dacă o să le placă, mulți de „dacă”. Îi anunțasem pe copii la închiderea anului școlar, lista de înscrieri era aproape completă, însă, totuși, emoțiile erau mari. Coordonatorii nu mai făcuseră așa ceva, nu mai participaseră la un proiect de anvergură, care să se întindă pe parcursul a zece săptămâni, cu activități aproape zilnice. Consilierii parohiali erau bucuroși, dar cumva reținuți, popa ăsta tânăr vrea prea multe într-un timp prea scurt. Și mai erau nunți, botezuri, masluri, sfeștanii, oameni bătrâni nevorbiți și alții mai tineri, debusolați. Și totuși…

A venit duminică, 1 iulie, s-a făcut ora 17, biserica noastră s-a umplut. Copiii stăteau pe jos și fremătau, părinții – unii veseli, alții, circumspecți – erau în jurul lor, care pe scaune, care în picioare. Coordonatorii păreau mai emoționați decât toți ceilalți participanți la un loc, iar eu vorbeam (am aflat ulterior) mult și tare, un pic prea degajat, prea controlând situația.

Au urmat zece săptămâni de ateliere. Biserica era ocupată două ore dimineața, două ore după-amiaza. Aproape în fiecare zi veneau doamne din Comitetul de Femei și făceau curățenie. La începutul fiecărei săptămâni vorbeam cu firma de salubrizare, care veneau și refăceau toaletele ecologice, fugeam la cumpărături, pentru fructe, apă și sucuri, câteodată uitam de pahare și plecam din nou la shopping. Ușa grea de termopan se strica și nu se mai închidea cum trebuie, era nevoie de câte un membru al Consiliului Parohial să vină în fiecare zi pentru a descuia și apoi pentru a încuia după copii. Au urmat ședințe ale coordonatorilor și am îndreptat din mers cele ce păreau mai greu de reparat de către un formator tânăr și neexperimentat. Am încercat să le dau libertate totală acestor tineri inimoși care se jucau, fiecare câte două ore pe săptămâna, cu membrii cei mici, minunați și talentați, ai comunității. Atunci când a fost nevoie, am convocat întâlniri ale Consiliului Parohial și am mai cumpărat ce era necesar. Acum toate mergeau ca unse. Aveam proiector, flipchart, materiale, tot ce trebuia. S-au cheltuit aproximativ 10 000 de lei, din banii parohiei și din donațiile credincioșilor, dar a meritat din plin.

Dacă la prima ședință, de la finalul lunii iulie, unii dintre coordonatori se confruntau cu faptul că tinerii nu erau neapărat talentați la ceea ce își aleseseră să facă, unii nu erau nici foarte cuminți, câteodată indisciplinați și aparent dezinteresați, la ultima ședință, de la începutul lunii septembrie, lucrurile se schimbaseră. La fiecare dintre ateliere se înregistraseră progrese vizibile, copiii veneau cu drag și nu voiau să se încheie vacanța și, odată cu ea, și școala de vară. La Pictură icoane pe sticlă, de exemplu, doamna coordonator era foarte mândră că au înțeles combinațiile de culori, s-au aplecat cu foarte mare grijă asupra icoanelor realizate, nu se mai grăbeau, ci, dimpotrivă, făceau totul cu răbdare și migală. La Muzică, cei doi coordonatori tineri mărturisesc că au format o adevărată familie, că abia acum se înțeleg, se ajută și pot foarte ușor conlucra. Toate acestea au făcut să ne gândim la un nou proiect, care să se desfășoare de-a lungul anului școlar, începând cu data de 1 octombrie (avem Academie!).

Diseminarea proiectului a început prin Diplomele acordate la Festivitatea deschiderii noului an școlar, luni, 10 septembrie 2018, împreună cu doamna director, Sanda Liana Paise, și coordonatorii de ateliere. Participanții la Școala de Vară au devenit Maeștri ai Timpului Liber, recunoscuți prin diploma primită de fiecare dintre ei, în funcție de atelier. În total, avem 71 de maeștri. Dintre cei înscriși la început, doar patru persoane s-au retras. Părinții prezenți la deschidere i-au aplaudat și s-au bucurat împreună cu ei.

O a doua fază a diseminării proiectului Școlii de vară din cadrul Academiei de Timp Liber a avut loc vineri, 28 septembrie, începând cu ora 13, în sala mare a Primăriei din Ghimbav. Aici a avut loc Expoziția de icoane pe sticlă, fotografie și obiecte meșterite de copii, rezultate ale muncii de o vară a celor peste șaptezeci de elevi implicați în proiect. La eveniment au fost invitate autoritățile locale, profesori și elevi ai Școlii Gimnaziale Ghimbav, precum și membri ai presei brașovene. Au participat consilieri locali, viceprimarul localității, domnul Ionel Fliundra, profesori, membri ai comunității locale, doctori din oraș sau consilierul județean, Gabriela Colțea. În cadrul vernisajului expoziției, care a poposit în sala Primăriei din Ghimbav pentru trei zile, programul de vizită prelungindu-se și în weekend, a fost lansată și broșura „Academia de Timp Liber – Școala de vară, jurnal de bord”. Pe lângă rezultatele expuse deja la eveniment, alte realizări au putut fi aflate prin intermediul acestei broșuri. Elevii care au excelat în talent și implicare, au primit Diplome de excelență și titlul de Academician al Timpului Liber.

În cadrul evenimentului, într-o scurtă prezentare a activităților școlii de vară, părintele Daniel Puia-Dumitrescu a vorbit despre bucuria aflării atâtor copii interesați de cultură, căci au fost peste șaptezeci de participanți în mod constant în această vară, dar și despre nevoia unui Centru de Activități pentru Copii și Tineri, precum cel pe care l-au propus deja Consiliului Local spre aprobare în vederea finanțării. „Este un segment de vârstă (între 5 și 25 de ani) care poate fi foarte bine dezvoltat din punct de vedere educațional și cultural prin intermediul unui loc dedicat în exclusivitate activităților educative non-formale. Nu există momentan la noi în localitate nici un spațiu adecvat pentru desfășurarea de activități extrașcolare cu tinerii”, menționa coordonatorul principal al Academiei de Timp Liber. În ceea ce a urmat, fiecare dintre profesorii implicați au vorbit despre școala de vară văzută din perspectiva lor. Mărturiile lor au fost completate de un recital al participanților la Atelierul de Chitară și Interpretare vocală, după care cei prezenți, într-un număr mare, am estima la peste o sută de persoane, au fost invitați să rămână în sala de expoziție la o gustare dulce și băuturi răcoritoare. În încheiere, copiilor și tinerilor li s-a promis continuarea atelierelor și în timpul anului școlar, în fiecare sâmbătă, începând cu data de 20 octombrie, de acum înainte în sălile de clasă ale școlii din Ghimbav.

Întregul eveniment poate fi socotit un succes, dar sperăm să aibă și ecoul scontat printre oficialitățile orașului, deoarece demararea proiectului Centrului de Activități pentru Copii și Tineri de la casa parohială din Ghimbav este o necesitate pentru comunitatea de aici.

 

CONTACT

Daca ai intrat pe această pagina, esti invitatul nostru sa ne contactezi!

Lasa-ne un mesaj

CAPTCHA