CÂNTEC ÎN ÎNTUNERIC

CÂNTEC ÎN ÎNTUNERIC

Asociația Social-Culturală DREPT ÎN INIMĂ

 

Nullah, copil aborigen din filmul Australia, adoptat de eroina principală, fascinat de melodia Over the rainbow, cântată de mama sa adoptivă, atunci când este răpit de lângă ea, îi strigă, I will sing you to me! Aceasta se și întâmplă, cântecul său în noapte aducând-o pe femeie înapoi la el.

Acesta este și gândul cu care am pornit la drum atunci când am scris proiectul mai mare al unui Centru de Activități pentru Copii și Tineri în Ghimbav, prin renovarea și schimbarea de destinație pe care am început-o asupra casei parohiale din localitate. Aici, copii și tineri din județul nostru, de orice etnie, religie, statut social ori orientare sexuală, vor beneficia de două săli de after-school, o bibliotecă și o sală de lectură (pe care Librăria Șt. O. Iosif și LIBRIS din Brașov s-au oferit să le doteze după construcție), un muzeu cu ceainărie, trei săli de ateliere creative (care vor avea pereți rabatabili, pentru a se putea deschide și într-o sală mai mare de expoziție, mini-spectacole, lansări de carte, etc.), o sală de proiecție film și un studio de înregistrat muzică.

SCOPUL: Vrem ca, prin artă, prin cultură și educație non-formală să îi aducem pe copiii și tinerii doritori, pe cei cu un statut social precar, pe cei care au nevoie de reintegrare în comunitate, pe drumul spre bucurie și dezvoltare personală.

SOLUȚIA PROPUSĂ: Proiectul propus pentru BRAȘOV HEROES este acela al SCOATERII DIN ÎNTUNERIC PRIN CÂNTEC prin dotarea cu aparatură de specialitate a unui studio de înregistrări muzică pentru tineret.

GRUP ȚINTĂ: Copii și tineri cu vârste între 12 și 19 ani, cu probleme legate de droguri; adolescenți de la Centrul de primire minori delicvenți Sfântul Stelian din Ghimbav; tineri talentați.

BENEFICIARI DIRECȚI: Copii și tineri cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani, din Ghimbav, Brașov și împrejurimi

PROBLEMA căreia îi răspunde proiectul: Ideea studioului de înregistrări a venit atunci când a avut loc o tragedie pe plan local, un tânăr a fost înjunghiat de un prieten în urma unor dispute legate de droguri, primul murind pe loc. Atunci am intrat în contact cu mai mulți tineri din grupul celui ucis și am înțeles nevoia lor de o ieșire dintr-o lume mult mai dificilă decât ne-o imaginăm. Ei sunt pasionați de muzică și le-am propus (propunere pe care au primit-o cu încântare) înființarea acestui studio, care va fi deschis pentru ei tot timpul. La acest prim grup țintă s-a adăugat și grupul de copii pe care îi consiliez, printr-un acord de parteneriat cu DGASPC Brașov, la Centrul de primire minori delicvenți Sfântul Stelian din Ghimbav. Aceștia din urmă, în număr de 21, provin din medii sociale destabilizate, locuind provizoriu în centrul mai sus amintit.

Mai mulți dintre copiii cărora li se adresează proiectul sunt deja interesați de muzică, unii dintre ei deja cântă și înregistrează în studiouri care le oferă această șansă, alții se declară doritori și chiar solicită insistent crearea unui spațiu de manifestare muzicală. Activitățile incluse sunt, mai întâi, achiziționarea echipamentului, apoi organizarea echipei de formatori, care va include coordonatorul principal al proiectului, profesorul de muzică, profesorii de chitară și specialistul în înregistrare muzică. Copiii vor fi selectați conform dorinței și pasiunii lor pentru domeniile propuse, pentru Ateliere de Interpretare Vocală și Chitară, activitățile acestora desfășurându-se mai întâi pe parcursul vacanței de vară. Cei mai experimentați participanți la ateliere vor participa la sesiuni de învățare a folosirii echipamentului și apoi de înregistrare.

Una dintre principalele SCHIMBĂRI pe care proiectul le va aduce este aceea a mediului de activitate pentru copii cu probleme legate de droguri sau de delicvența juvenilă, dar și pentru cei proveniți din medii sociale precare. O schimbare care se va adăuga va fi aceea a orientării atenției și concentrării către o pasiune constructivă, învățarea și interpretarea de muzică. Se va crea un program de participare la cursuri, la înregistrări și alte activități legate de pasiunea celor implicați, aceasta aducând disciplină în viața adolescenților și deplasând accentul de pe pierderea timpului pe petrecerea acestuia într-un mediu și un mod constructive. În viitor, prin construirea Centrului de Activități pentru Copii și Tineri, dorim să le oferim tuturor celor cuprinși în proiectele noastre, dar și celor interesați să se alăture, o casă, un acasă pentru pasiunile lor.

OBIECTIVE URMĂRITE: Am dori ca prin această acțiune (O1) să strângem fonduri pentru achiziționarea unei părți din echipamentele necesare dotării studioului de înregistrări, și anume: o placă de sunet, un microfon profesionist de studio și două boxe. Celelalte echipamente și dotări le vom achiziționa prin alte finanțări. (O2) Avem și profesor de muzică specializat în canto și dirijat coral, pentru antrenarea vocilor tinere; de asemenea, vom achiziționa și o orgă pentru orele unui Atelier de Muzică. În același timp, vrem să aducem înaintea comunității locale și regionale nevoia construirii Centrului de Activități pentru Copii și Tineri, o casă pentru descoperirea și creșterea talentelor dintre copiii și tinerii noștri, dar și pentru vindecarea prin artă a celor care nu au – de multe ori – nici o altă șansă de vindecare.

PERIOADA ȘI LOCUL DE REALIZARE A PROIECTULUI: după primirea finanțării, vom achiziționa echipamentele dorite și – până la realizarea Centrului de Activități pentru Copii și Tineri – vom începe, încă de la 1 iulie 2019, Ateliere de Chitară, Muzică și Interpretare Vocală în incinta bisericii cu hramul Sfânta Treime din Ghimbav.

COSTURI

Microfon – 600 de euro (aprox. 2820 lei); Placă de sunet – 600 euro (2820 lei); două boxe – 1000 euro (4700 lei); cheltuieli coordonare ateliere: 1500 de lei (500x3). Total: 12.000 lei

 

 

CONTACT

Daca ai intrat pe această pagina, esti invitatul nostru sa ne contactezi!

Lasa-ne un mesaj

CAPTCHA