ACADEMIA DE TIMP LIBER




ACADEMIA DE TIMP LIBER – ateliere creative și școală de vară pentru copiii din Ghimbav și nu numai

PROIECT CULTURAL

Asociația Social-Culturală DREPT ÎN INIMĂ

 

 

Asociația Social-Culturală DREPT ÎN INIMĂ propune copiilor și tinerilor cu vârste între 6 și 15 ani din orașul Ghimbav și nu numai, acest proiect de ATELIERE CREATIVE ÎN TIMPUL ANULUI ȘCOLAR și ȘCOALĂ DE VARĂ, sub denumirea ACADEMIA DE TIMP LIBER.

Ca Ateliere Creative în timpul anului școlar, proiectul constă în realizarea de cursuri de educație non-formală, serile, după programul de școală, ori sâmbăta sau duminica, pe durata întregului an școlar, începând cu luna octombrie și încheind în luna iunie. n prezent, ateliere creative se desfășoară în sediul nostru de pe strada LĂMÂIȚEI 28, Ghimbav, marcat prin INIMĂ, simbolul Asociației noastre.

În ce privește Școala de Vară, proiectul constă în realizarea de cursuri împărțite în Ateliere Creative, pe durata a opt săptămâni, în acest format în perioada 1 IULIE – 10 SEPTEMBRIE. Fiecare Atelier Creativ se desfășoară în sediul nostru din Ghimbav, pe o perioadă de două ore, o dată pe săptămână.

ATELIERE CREATIVE:

ATELIER DE PICTURĂ

ATELIER DE BENZI DESENATE

ATELIER DE LIMBA ENGLEZĂ – SITUAȚII DE VIAȚĂ

ATELIER DE LIMBA CHINEZĂ

ATELIER DE FOTOGRAFIE ȘI IMAGINE ARTISTICĂ

ATELIER DE LECTURĂ „CLUBUL DE BASM ȘI FANTASY”/ ATELIER DE SCRIERE CREATOARE

ATELIER DE ȘTIINȚE – OBSERVATOR INSECTE, PĂSĂRI ȘI FLUTURI

ATELIER DE CHITARĂ ȘI INTERPRETARE VOCALĂ

ATELIER DE GERMANĂ PRIN JOC ȘI JOACĂ

ATELIER CREATIV/ ATELIER ARTDECO

ATELIER DE TEATRU – SCENARIU ȘI INTERPRETARE

DOZA DE CULTURĂ: ATELIER DE DEZBATERI

Beneficiari direcți

Beneficiarii direcți ai acestui proiect, copii și tineri cu vârste între 6 și 15 ani, vor fi selectați pe bază de formular de înscriere, deoarece vor fi mai mult de zece ateliere de creație și vor exista opțiuni variate. Vor beneficia și copii din medii defavorizate, găzduiți de Centrul de Primire Minori Delicvenți Sfântul Stelian din Ghimbav, dar și membri adolescenți ai comunității care au diverse probleme de adicție.

Beneficiari indirecți

Având experiența verilor trecute, când am organizat pe puterile noastre o școală de vară, putem spune că beneficiar este întreaga comunitate a copiilor și tinerilor de orice etnie, statut social, religie sau confesiune, nu numai din orașul Ghimbav, ci din întreaga zonă metropolitană a Brașovului. Anul acesta ne vom adresa unui număr de o sută de copii direct, iar indirect beneficiarii sunt câteva sute.

Rezultate

Academia de Timp Liber este un proiect care vizează asigurarea unui cadru de educație non-formală unde să primeze lucrul în echipă, integrarea, descoperirea și cultivarea talentului prin metode interdisciplinare, convergând spre rezultate atât calitative cât și cantitative. Din nou, în urma experienței anterioare, copiii și tinerii vor învăța să colaboreze, chiar mai mult, se vor naște prietenii, se vor forma grupuri de prieteni sau grupuri de interese, iar acestea vor avea un aport deosebit în dezvoltarea spiritului de echipă, al gândirii critice și puterii de a lua propriile decizii argumentate. Mai mult, talentul lor va primi o formă „profesionistă”, profesionalizată, ajungând să dezvolte deprinderi nu pentru școală, nu pentru un timp limitat, ci pentru viață.

Alți factori implicați

În proiect sunt implicați, pe lângă cei zece coordonatori de ateliere, experți în diverse domenii, care vor fi invitați să susțină câte un workshop cu participanții; sunt implicați părinții copiilor, deoarece se organizează și excursii în natură sau la diverse obiective, în perechea părinte-copil, dar și alți membri ai comunității. În plus, avem un grup de suport alcătuit din tineri voluntari.

Activități

A1. Selecție participanți

Selecția se va face pe bază de Formular de Înscriere și Acord al părintelui/ tutorelui legal, depuse la sediul Asociației noastre, în Ghimbav, strada Școlii 12, sau pe adresa de email academiadetimpliber@gmail.com

Participanții vor specifica alegerea a maximum două ateliere la care doresc să participe, în funcție de talentul și dorința personale. Pentru Școala de Vară, selecția va avea loc în perioada 15 -25 iunie.

Responsabil: coordonator principal, Daniel Puia-Dumitrescu

A2. Desfășurarea atelierelor

Atelierele se vor desfășura după o programă aleasă de fiecare coordonator profesionist, în funcție de elementele specifice ale laboratorului, dar și de participanții înscriși. La fiecare atelier vor participa câte zece persoane.

Perioada: Atelierele vor avea loc înclădirea Primăriei, momentan, pentru activitatea din lunile octombrie - iunie, iar pentru Școala de Vară, în incinta bisericii cu hramul Sfânta Treime, din Ghimbav, la intervale orare diferite, între 1 iulie - 10 septembrie. Durata unui atelier este de două ore, în felul următor: 45 de minute/ 20 minute pauză/ 45 de minute partea a doua.

Responsabili: coordonatorii de ateliere și câte un voluntar pentru fiecare atelier.

A3. Diseminare

Diseminarea proiectului Atelierelor Creative din timpul anului școlar se va face în luna iunie, prin intermediul unei tabere a absolvenților, iar cea a Școlii de Vară se va face în două etape, în luna septembrie. Prima etapă are loc la deschiderea anului școlar următor, când toți participanții vor primi certificatele de ACADEMICIAN AL TIMPULUI LIBER, iar cei care s-au evidențiat vor primi și alte categorii de diplome. A doua etapă va fi o EXPOZIȚIE organizată pe parcursul a trei zile, cu un vernisaj în ultima vineri din luna septembrie, unde vor fi expuse rezultatele muncii participanților și va fi lansată broșura de diseminare a proiectului, distribuită gratuit.

Perioadă: luna septembrie - început de octombrie.

Responsabili: coordonatorul principal și coordonatorii de ateliere, voluntari.

Indicatori

Vor fi implicați minim 100 de tineri participanți (maxim 120) - câte 10-12 pe atelier.

Sesiunile săptămânale vor dura două ore, cu desfășurarea prezentată mai sus.

Noutate și sustenabilitate

În comunitatea locală, în orașul Ghimbav, proiectul este unul educațional/ cultural/ distractiv cu un procent maxim de noutate. În acest domeniu nu există o altă ofertă, publică sau privată. În zonă, noutatea proiectului constă în diversitatea de ateliere (mai mult de 10) și spiritul de echipă, conlucrarea și coagularea pe care le aduc atât activitățile separate, cât și cele comune.

Impact

Participarea la cursuri de formare pentru educație non-formală a întregii echipe de coordonatori, organizarea de evenimente care să conștientizeze atât părinții, cât și profesorii de alternativa unei educații centrate pe elev, pe nevoile copilului sau tânărului, implicarea tinerilor participanți la edițiile anterioare sunt numai câteva exemple prin care vom crește impactul activităților noastre asupra beneficiarilor direcți și indirecți, dar și asupra comunității. Plecând de la experiența unei ediții anterioare, putem spune că avem deja o listă de doritori, o listă de telefoane și adrese de email primite de la părinți, avem deja o bază de date pentru continuare și pentru un impact mai mare.

CONTACT

Daca ai intrat pe această pagina, esti invitatul nostru sa ne contactezi!

Lasa-ne un mesaj

CAPTCHA