CENTRUL DE ACTIVITĂȚI PENTRU COPII ȘI TINERI

 

 

A FOST UN PROIECT AL ASOCIAȚIEI NOASTRE ÎN COLABORARE CU PAROHIA ORTODOXĂ GHIMBAV 1, CARE - DIN PĂCATE - NU A MAI DORIT REALIZAREA ACESTUIA.

 

 

PROIECT PENTRU

CENTRUL MULTICULTURAL DE ACTIVITĂȚI PENTRU COPII ȘI TINERI

GHIMBAV

 

 

 

 

PROIECT DE REALIZARE A

CENTRULUI MULTICULTURAL DE ACTIVITĂȚI PENTRU COPIII ȘI TINERII DIN GHIMBAV

PRIN REPARAȚII CAPITALE, SCHIMBARE DE DESTINAȚIE ȘI AȘEZARE ÎN CIRCUITUL EDUCAȚIONAL ȘI CULTURAL – ARTISTIC LOCAL A CASEI

aparținând Bisericii Ortodoxe din GHIMBAV 

 

Proiectul dorește să răspundă

 lipsei unui spațiu de manifestare liberă (cultural-educațional-artistică) pentru copiii și tinerii din comunitatea orașului Ghimbav.

  

  1. Cauze:

1.1. preocuparea pentru alte segmente de vârstă (comunitatea bisericească s-a concentrat în special pe adulți)

1.2. concentrarea factorilor interesați pe alte tipuri de manifestări (activități sportive, dansuri)

1.3. lipsa unui spațiu dedicat în exclusivitate activităților pentru copii și tineri, diferit de cel de casă de cultură, care nici nu se adresează numai lor, nici nu are ca scop organizarea unor manifestări tipice unui centru de tineret

1.4. inadecvarea clădirilor sau sălilor deja existente pentru manifestarea într-un cadru familial, familiar și – în același timp – organizat a copiilor și tinerilor

1.5. existența unui posibil spațiu, dar degradarea exterioară și interioară a acestuia, cumulate cu incapacitatea comunității bisericești de a susține financiar reabilitarea clădirii

1.6. neintegrarea anterioară a acestei clădiri în circuitul educațional, cultural și artistic.

 

  1. Efecte:

2.1. pierderea, atât din punct de vedere educațional, cultural și artistic, cât și religios, unui segment de vârstă foarte important (între 10 și 30 de ani)

2.2. accentul pus pe manifestările de masă, mai puțin pe partea artistică, individuală, pe talent

2.3. imposibilitatea organizării unor ateliere, unor lecții individuale sau în număr mic pentru copiii și tinerii din comunitatea locală

2.4. interesul și atenția scăzute pentru dezvoltarea personală, pentru copiii și tinerii din diverse categorii sociale și cu talente felurite

2.5. continua degradare atât interioară, cât și exterioară a clădirii casei parohiale;

2.6. imposibilitatea integrării sale în circuitul educațional, cultural și artistic;

2.7. scăderea interesului publicului față de talent, de individ, dar și de artă, cultură;

2.8. scăderea prestigiului comunității locale, dar și a instituțiilor publice de aici.

 

Factori interesați: Uniunea Europeană, Guvernul României, Ministerul Culturii, Comunitatea națională și internațională, Consiliul Județean Brașov, Primăria Orașului Ghimbav, Comunitatea locală, Școala Generală din localitate, Liceele din județ, Firme de construcții/ arhitecți/ istorici, Investitori particulari, Turiști, etc.

 

GRUP ȚINTĂ: Copiii și tinerii din comunitatea locală a orașului Ghimbav, cu vârste cuprinse între 10 și 35 de ani.

 

Beneficiari finali: Școli/ licee, Asociaţii/ ONG cu specific cultural, Uniuni cultural-artistice, Comunitatea academică națională și internațională, Turişti, Investitori, Ministerul Culturii, Locuitorii României și ai Uniunii Europene.

 

Corelarea cu strategiile de dezvoltare: Proiectul se încadrează în strategia de dezvoltare a Consiliului Județean Brașov, conform cerințelor din cadrul Strategiei de Dezvoltare a Județului Brașov - orizonturi 2013 – 2020 – 2030, aprobată prin hotărârea Consiliului Județean Brașov nr. 325 din 2.11.2010, și cea a Primăriei și Consiliului Local Ghimbav (http://www.primaria-ghimbav.ro/docs/2014/2014-05-12-structura-strategie-ghimbav.pdf, consultat 27.03.2018; în paginile 13 și 14 ale acestui act). Conform Programului Operațional Regional 2014-2020. Axa Prioritară 5: Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Prioritate de investiţii 5.1. Conservarea, protecția, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural (http://www.inforegio.ro/ro/por-2014-2020.html, consultat 04.04.2017).

  

OBIECTIVUL GENERAL al proiectului este 

CREAREA

CENTRULUI MULTICULTURAL DE ACTIVITĂȚI PENTRU COPII ȘI TINERI

PRIN REPARAȚIA CAPITALĂ, SCHIMBAREA DE DESTINAȚIE ȘI AȘEZAREA  ÎN CIRCUITUL EDUCAȚIONAL, CULTURAL ȘI ARTISTIC A CASEI APARȚINÂND PAROHIEI ORTODOXE DIN ORAȘUL GHIMBAV.

 

Obiective Specifice: OS1. Realizarea de studii de fezabilitate și a documentației necesare obținerii autorizației de construire; OS2. Redactarea Proiectului Arhitectural, de rezistență și instalații termice, sanitare și electrice; OS3. Repararea capitală și schimbarea parțială de destinație, prin extindere și mansardare; OS4. Amenajarea interioară și exterioară, dotarea cu mobilier și echipament tehnic de specialitate; OS5. Realizarea de ateliere de creație și organizarea unor evenimente artistice; OS6. Atragerea către educație non-formală, cultură și artă a tinerilor din segmente problematice ale comunității: statut social precar, adicții (droguri, alcool, jocuri de noroc, tutun, ecran), delicvență juvenilă.

 

ACTIVITĂȚI

A 1.1. Obținerea Certificatului de Urbanism.

A 1.2. Executarea studiilor topografice, geo-tehnice, de rezistență și structură.

A 1.3. Întocmirea dosarului pentru avizare construcții.

A 1.4. Desfăşurarea campaniei de promovare a viitorului Centru pentru Copii și Tineri.

A 1. 5. Realizarea auditului extern pentru această fază a proiectului.

A 2.1. Prezentarea schiței de proiect arhitectural înaintea Consiliului Local

A 2.2. Încheierea contractului cu firma de Arhitectură.

A 2.3. Primirea proiectului P. T. de arhitectura, rezistență și instalații.

A 2.4. Realizarea auditului extern pentru această fază a proiectului.

A 3.1. Contractarea firmei de construcții responsabilă pentru punerea în practică.

A 3.2. Construirea sălilor de activități cu tinerii, a bibliotecii, muzeului, a sălilor de afterschool și a apartamentului preotului (mansarda).

A 3.3. Realizarea auditului extern pentru această fază a proiectului.

A 4.1. Încheierea contractului de prestări servicii cu un designer interior și un peisagist.

A 4.2. Achiziționarea de mobilier și echipamente tehnice pentru casă și ateliere.

A 4.3. Amenajarea de spații verzi și a unui spațiu de joacă pentru copii.

A 4.4. Realizarea auditului extern pentru această fază a proiectului.

A 5.1. Organizarea de ateliere de pictură, sculptură, muzică, înregistrare muzică de către formatori profesioniști, pentru toate segmentele de vârstă și sociale propuse.

A 5.2. Deschiderea de expoziții cu obiectele realizate de copii și tineri.

A 5.3. Integrarea tuturor copiilor, indiferent de apartenență socială sau religioasă în activitățile propuse.

A 5.4. Crearea de evenimente artistice și manifestări culturale.

A 6.1. Încheierea de acorduri de colaborare cu DGASPC Brașov și cu autoritățile locale responsabile de activitatea de asistență socială.

A 6.2. Organizarea de ateliere specifice în care să fie incluși și copii din medii problematice.

A 6.3. Participarea la concursuri de proiecte, de finanțare internă sau externă.

  

Rezultate: Clădirea casei aparținând Parohiei Ortodoxe Române Ghimbav, restaurată și extinsă; Săli de afterschool, de ateliere multiculturale, bibliotecă, muzeu; Curtea casei, reamenajată și înfrumusețată; Loc de joacă pentru copii; Spații pentru manifestări cultural – artistice și informare turistică.

  

Impact: Prin implementare, proiectul propus va contribui în mod semnificativ la: Educația copiilor și tinerilor din comunitatea locală; Descoperirea de noi talente pe plan local și nu numai; Promovarea valorilor locale; Îmbunătățirea arhitecturii locale din punct de vedere estetic,  Creșterea numărului de evenimente cultural-artistice în județul Brașov, în Ghimbav, și a interesului public față de zona istorică a orașului, O ofertă culturală bogată pentru comunitatea locală, Creşterea interesului faţă de întreţinerea şi salvarea altor clădiri de patrimoniu, Stimularea parteneriatului public-privat în domeniul cultural, Îmbunătățirea imaginii și creșterea credibilității Primăriei Ghimbav.

 

Stadiul actual: S-au încheiat contracte cu firma de proiectare SC GOARHITECA SRL (care au întocmit proiectul de realizare a Centrului), cu firma SC YANKONS SRL (responsabilă de partea de construcții); a fost realizat dosarul de avizare, a fost obținută autorizația de demolare pentru clădirile ce necesitau reconstrucție totală din ansamblul casei parohiale (grajd, garaje, magazii fără fundație), au fost demolate corpurile marcate ca problematice. Aceste lucrări s-au făcut cu ajutorul Primăriei Ghimbav, care la vremea respectivă a fost deschisă spre colaborare. Din păcate pentru noi, în prezent și-au schimbat prioritățile și nu mai doresc să finanțeze proiectul.

Conform DEVIZULUI DE LUCRĂRI înaintat de firma mai sus menționată, suma totală de care este nevoie pentru restaurarea și amenajarea casei pentru a deveni un centru dotat cu: două săli de after-school, o bibliotecă și sală de lectură, o ceainărie care va include și un muzeu al bisericii (cu artefacte datând din secolele XVIII-XX), trei săli de lucru pe ateliere, cu pereți rabatabili, care se vor deschide pentru a crea o sală mare, de expoziții/ conferințe/ lansări de carte/ mini-spectacole, o sală de proiecție film și un studio de înregistrări (la subsolul clădirii ce va cuprinde sălile de workshop), este de 250. 000 de euro. Este disponibil și devizul detaliat al lucrărilor, la cererea finanțatorilor interesați.

 

AVANTAJE FINANȚATOR: dincolo de bucuria copiilor și tinerilor, dincolo de marele pas înainte pentru comunitatea locală și regională, oferim spații de promovare la fața locului, spațiu de promovare în relațiile Centrului, Asociației și Parohiei cu presa și terții, promovare în broșurile de informare și orice tipărituri rezultate din munca atelierelor, iar pentru un finanțator care dorește să susțină întreaga lucrare sau mare parte din ea, chiar denumirea Centrului de Activități și designul întregului brand după dorința firmei care aduce finanțarea.

 

INIȚIATORII PROIECTULUI:

 

ASOCIAȚIA SOCIAL-CULTURALĂ DREPT ÎN INIMĂ

Contact: dreptininima@gmail.com; Tel. Președinte: 0746204232

PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ GHIMBAV

Contact: parohiaortodoxaghimbav@gmail.com;

Adresa de corespondență: Strada Școlii 254, Ghimbav, 507075, Brașov.

 

 

 

 
 

CONTACT

Daca ai intrat pe această pagina, esti invitatul nostru sa ne contactezi!

Lasa-ne un mesaj

CAPTCHA